A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Ліцей імені І.М.Середи Великописарівської селищної ради Сумської області

Підручники для освітян

Дата: 26.01.2019 09:42
Кількість переглядів: 316

23 січня 2019 року Кабінет Міністрів затвердив новий «Порядок забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників». Згідно з новим Порядком відтепер держава забезпечувати учнів та вчителів безкоштовними паперовими і електронними підручниками.

Міністерка освіти і науки України Лілія Гриневич пояснила, що держава вперше зобов’язується постачати підручники у різних форматах:

У Законі «Про освіту» ми вперше передбачили, що держава гарантує безоплатне забезпечення не лише паперовими, а також електронними підручниками. Тепер Уряд прийняв Порядок, яким визначається конкретний механізм цього. Причому, я хочу наголосити, що йдеться і про електронні версії паперових підручників, у форматі pdf, і про власне електронні підручники та підручники з аудіосупроводом.

У повідомленні йдеться про те, що доступ до е-підручників учні та вчителі отримуватимуть через Національну освітню електронну платформу.

 Хто ж отримуватиме безкоштовні підручники? 

У Порядку йдеться про те, що насамперед підручники отримають ті, хто має повну загальну середню освіту не лише в школах та закладах профтехосвіти, а й закладах фахової передвищої та вищої освіти (йдеться про коледжі та технікуми). Крім підручників освітяни отримуватимуть навчально-методичну літературу.

Запроваджено новий механізм визначення накладу підручників. Він більше прив’язаний до реальних потреб та розраховуватиметься на найбільшу кількість учнів на 5-річний період використання підручника. Зокрема, видання підручників і посібників здійснюватиметься:

  • один раз на 5 років з розрахунку 120% відповідно до потреби;
  • для учнів з особливими освітніми потребами з розрахунку 160% від їх прогнозованої кількості.

Уперше на рівні Уряду передбачено формування резервного фонду підручників. За рахунок цього, зокрема, забезпечуватимуть потреби закордонних українців:

  • з української мови та літератури до 1000 примірників;
  • з інших предметів українською мовою до 300 примірників кожної назви;
  • серії «Шкільна бібліотека» до 500 примірників з кожної назви.

Цьогоріч МОН змінює процедуру експертизи та конкурсного відбору підручників. 


Посилання на МОН: https://mon.gov.ua/ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора