A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Ліцей імені І.М.Середи Великописарівської селищної ради Сумської області

Вправи для тренування концентрації у дітей

Дата: 31.03.2021 12:10
Кількість переглядів: 222

Зробити так, щоб дитина приділила достатньо часу завданню, виконала його вдумливо і старанно, – про це мріють як учителі, так і батьки. Навіщо тренувати концентрацію? Зосередженість дитини на завданні залежить не тільки від того, цікаве воно їй чи ні. Роль також відіграють вік та, як не дивно, звички. Відомо, що стала увага починає розвиватись у 9-10 років. До цього віку дитині, як правило, важко довго концентруватись на конкретному предметі чи дії.

Однак, уміння зосереджуватись – це звичка, яку можна натренувати. У цьому допоможуть такі вправи:

ВПРАВА “КОЛЬОРИ”

Потрібно, щоб дитина називала колір букв, а не текст, який читає:

ЧервонийЗелений. СинійЖовтий. ФіолетовийПомаранчевий. КоричневийСиній.

Червоний. Чорний. Зелений. Блакитний. Жовтий. Коричневий. Чорний. Зелений. Синій.

Фіолетовий. Блакитний. Жовтий. Чорний. Червоний. Помаранчевий. Коричневий.

ВПРАВА “ЗАКРЕСЛЮВАННЯ ЛІТЕР”

Основою вправи є тест Бурдона на концентрацію та перемикання уваги. У випадковому наборі літер (цифр, значків) дитина має знайти і закреслити задані. Наприклад: у рядку потрібно знайти і закреслити всі букви “ш”:

прошчтшвьшщтишпасібяжфіторумнкмшшіівамафєвтмрпмфінпмбдрмпасегассвішчімшчс

ВПРАВА “ЩО НА СТОЛІ?”

Потрібно розкласти перед дитиною предмети різного кольору, розміру і призначення. Попросити, щоб вона їх пороздивлялась протягом 10 секунд. Потім учень має заплющити очі і розповісти, що лежало на столі, описати розмір і колір предметів. Бажано спитати про деталі – фактуру, візерунки тощо.

ВПРАВА «ПАЛИЧКИ»

Запропонуйте дитині таку вправу, яка розвиває увагу. Один учасник викладає з 7 – 10 паличок  фігуру і показує Ії іншому  учаснику на  1 – 2 с, потім закриває її  аркушем і пропонує відтворити. На останньому етапі – звірити.

  ВПРАВА«ЗЕЛЕНЕ – ЧЕРВОНЕ»

Дитині пропонується  оглянути  кімнату і запам’ятати речі певного кольору, наприклад, зеленого. Після цього дитина повертається до вікна і називає речі, наприклад, червоного кольору

ВПРАВА «Виключення зайвого»

 Дитині пропонується знайти з п’яти зображених на картці предметів один, що відрізняється від інших і пояснити свій вибір.

ВПРАВА « ДЕ ЧИЯ ТІНЬ»

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора