A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Ліцей імені І.М.Середи Великописарівської селищної ради Сумської області

Як впоратися зі стресом перед іспитом

Дата: 29.03.2021 12:54
Кількість переглядів: 937

Як впоратися зі стресом перед іспитом.

Випускні іспити, сесія в інституті, підсумкова перевірка на присвоєння кваліфікації часто супроводжуються тривожністю і стресом. Як впоратися зі страхом і не дозволити емоціям взяти верх над розумом? Спробуємо розібратися, як показати себе з кращого боку і не дати хвилювання перешкодити здати іспит.

Чому виникає страх перед іспитом?

 Незважаючи на відмінну підготовку, всі студенти схильні до стресу перед іспитом. Хвилюються все – і ті, хто запасається шпаргалками, і ті, хто розраховує тільки на власні знання. Хвилювання перед іспитом нормально, але цього не можна сказати про паралізує страх. Від сильного переживання багато людей забувають все, що знали і відчувають почуття розгубленості і безпорадності. Стрес заважає зосередитися, і людина стає нездатний відтворити потрібну інформацію. Що ж є причиною страху перед іспитом?

 Причина стресу – звичне негативне мислення. Ми несвідомо привчили свій розум мислити негативно. Люди уявляють собі небажаний результат подій, малюючи в голові картинки і переживаючи це так, як ніби провал вже стався. Паралізуючий страх, хвилювання перед іспитом, тривожність – це емоції, викликані нашими власними думками. Перед іспитом калейдоскоп думок у багатьох людей не має ніяких райдужних відтінків. Наприклад, страх виникає від думки, що на іспиті очікує повний провал і за цим послідує відрахування або, що викладач ставиться упереджено і, зрозуміло, задасть безліч додаткових питань. Невідомість – другий лякаючий фактор. Невизначеність і незвична обстановка провокують виникнення страху і тривоги перед іспитом. Студент не знає, які питання його очікують, що він відповість і як це сприйме екзаменатор. Зменшити вплив негативних емоцій перед іспитом допоможуть перевірені способи.

 Способи заспокоїтися перед іспитом

 Справитися з тривогою і страхом перед іспитом необхідно, щоб власні емоції не підвели в невідповідний момент. Ось кілька дієвих порад, як побороти страх перед таким важливим заходом: 1. Перестаньте себе «накручувати». Не допускайте думки про можливе фіаско, як про кінець біографії. Вдумайтеся і зважте, що станеться, якщо на іспиті Вас чекає провал. Ймовірно, що наслідки не настільки фатальні, як здається на перший погляд.Згадайте популярну приказку «Що не робиться – все тільки на краще». Наслідки фіаско зовсім не така катастрофа, яку малює уява.

 2. Завчасно до іспиту складіть план вивчення матеріалу і неухильно дотримуйтесь його. Так буде видно успіхи та проблемні області. Відчуття, що ситуація під контролем – безцінне. Якщо через тривоги перед іспитом відбувається порушення сну і постійне почуття занепокоєння, то рекомендується прийняти легке заспокійливе. Головне не перестаратися. Підготуйте шпаргалки. Не варто сподіватися, що вдасться списати. Розраховуйте тільки на знання. Шпаргалки додадуть впевненості. Знання того, що є план «Б» заспокоює. Крім того, при написанні шпаргалок Ви повторіть вже пройдений матеріал і освіжіть знання.

 

3. Відпочиньте від підготовки до іспиту фізичними вправами або прогулянкою. Мозок після відпочинку, навіть нетривалого, працює в кілька разів продуктивніше. Швидкого зниження напруги і усунення хвилювання перед іспитом можна домогтися дихальними вправами. У стресових ситуаціях навчитеся повільно і глибоко дихати, розправляючи грудну клітку. Насичення організму киснем і розміреність дій здатні впоратися навіть з панічним страхом перед іспитом.

4. Не забувайте, що заспокоїтися перед іспитом неможливо, якщо допускати негативні думки. Позитивний настрій – основа спокою і впевненості у власних силах. Важливо навчитися керувати емоціями, щоб страх і хвилювання не застали Вас зненацька в самий невідповідний момент.

 

 

Як управляти хвилюванням і тривогою?

У стресових ситуаціях все ми переживаємо сильні емоції. Щоб емоційні потрясіння не вибивали з колії і не заважали в відповідальні моменти життя, варто навчитися контролювати хвилювання і тривогу завжди, а не тільки перед екзаменом.Для цього:

Завантажуйте мозок розумовою діяльністю не тільки в період сесії та іспитів, а й повсякденно.

Мислите позитивно і оптимістично.

Займайтеся аутотренінгом.

Переводите енергію, яка витрачається на занепокоєння в творчість.

Зробіть спорт своїм кращим другом.

Допомагайте оточуючим, щоб відчувати себе потрібним.

 Не тримайте в собі негатив і негативні емоції – вимовляє.

 Знімають стрес перегляд хорошого фільму, читання книг, прогулянки на свіжому повітрі. Найчастіше відвідуйте музеї та виставки. Подорожуйте. Відвідайте місця в своєму місті, в яких ще не були.

Сприйняття прекрасного і нового сприяє позбавленню від стресу. Застосовуючи ці поради регулярно, ніякої іспит не буде Вас лякати і викликати паніку. Головне пам’ятати – стрес викликають власні думки.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора