A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Ліцей імені І.М.Середи Великописарівської селищної ради Сумської області

Виховний захід «Картопля та її таємниця. Крохмаль»

Дата: 23.11.2018 16:01
Кількість переглядів: 2705

Безуська Наталія Володимирівна

6-7 клас

 

Картопля  та її таємниця. Крохмаль.

(6 – 7 класи). Позакласний захід

Цілі заходу: пояснити особливості будови молекули крохмалю та його властивості, ознайомити з історією вирощування культури «картопля»,

Її застосуванням.

  Завдання: розвивати почуття взаємодопомоги, співучасті, колективізму; продовжувати формування самостійної пізнавальної активності; прищеплювати повагу та інтерес до різних видів діяльності; виховувати різнобічно розвинену особистість, ознайомити учнів із властивостями, застосуванням та поширенням крохмалю у природі.

Обладнання : виставка зразків картоплі, записи пісень про картоплю, презентація, йодна настоянка, піпетки, хімічні склянки, порцелянові чашки.

Хід заходу

Учитель. Вона з'явилась на Землі 20 тисяч років тому. З того часу вона вбиває й рятує від смерті. Її називали «яблуком диявола» та «їжею Бога». Вона могла зупинити голод, але викликала відразу. Вона ховається під землею від очей допитливих. Її не згадують у священних книгах, вона не доводить до відчаю вчених. Але вона здатна керувати величезними масами людей і змінювати хід історії. Якщо вона оголосить нам війну, у нас не буде шансів вижити. Усе це про картоплю.

Мудрець              Я великий чародій,

                              Друг дорослих і дітей.

                              Мені підвласне все навкруг…

                              Зробити ніч я можу днем,

                              Зазирнути у віки,

                              Полетіть за хмари…

                              Але впевнився з роками:

                              Чудеса – то поряд з нами!

                              До них ми звикаєм

                              Та зовсім не помічаєм.

(дістає з кишені картоплю)

                                 Ось наприклад – «чудо –крихітка».

                                   Що у мене у руці?

 

     Усі           Картопля!              

Учень                  Під землею росте влітку,

                             А годує круглий рік.

                             Пані картопля це,

                              Їй низький уклін.

Декоративна квітка, ліки від усіх хвороб, отрута, яка винищує комах, засіб для виведення плям, універсальне добриво, нарешті, харчова сировина, з якої можна приготувати хліб, крохмаль, пудру, олію, вино, каву, дріжджі, шоколад … - чи не правда заманливо мати такий універсальний продукт?

Виявляється нічого простішого, адже йдеться про найзвичайнісіньку  картоплю.

Філолог            Перше ім'я картоплі було «папа» - так називали її індіанці на своїй батьківщині в Південній Америці.

Англійці називали її «потато».

Голландці  й французи – земляне яблуко.

Італійці – тар туфель.

А німці переінакшили тар туфель на кар туфель, який пізніше почали називати картоплею.

Історик           Як з'явилась на Русі картопля?

У дикому стані картопля росла в гірських районах Південної Америки. Її вирощували індіанці. Після відкриття Америки бульби картоплі з'явилася й у Європі, а називали їх тоді «земляні яблука». У Росію картопля потрапила за часів Петра І, який надіслав із Голландії мішок картоплі своєму наближеному графу Шереметьєву й наказав розіслати її бульби по всіх районах Росії та вирощувати їх. Спочатку її вирощували на клумбах як декоративну рослину, згодом спробували використовувати її плоди в їжу, але вони були гіркими й неїстівними. Тому селяни відмовлялися вирощувати картоплю й ставилися до неї з недовірою. Вони помітили, що картопля народжується з головою та очима на зразок людини, і вважали що той, хто їсть картоплю, той їсть душі людські. Наші предки називали картоплю «чортовим яблуком». У1842році після указу Миколи І про обов'язкове садіння картоплі почалися народні хвилювання. Однак усе таки незабаром проста за технікою обробки культура картоплі, що має високі смакові якості, завоювала симпатії селян та зайняла гідне місце в землеробстві. Популярністю користувалися навіть квітки картоплі, особливо після того, як французька королева заколола їх у зачіску й прикрасила ними сукню.

Конкурс « Збери прислів'я й поясни значення»

1-ша маленька картопелька.

Одним з перших російських селекціонерів-картоплярів другої половини минулого століття був петербурзький городник, селянин  Ярославської губернії Юхим Андрійович Грачов. Він створив 25 сортів швидкостиглої кукурудзи, 8 сортів гороху, 3сорти цибулі й близько 100 сортів картоплі! Його сорти відрізняються великими бульбами, відмінним смаком і високою врожайністю. Були серед них оригінальні сорти з надзвичайно високим вмістом крохмалю – до 33%.

2-га  маленька картопелька.

За видатні заслуги в галузі селекції сільськогосподарських рослин Ю.А.Грачова було відзначено нагородами на чотирьох міжнародних виставках.1877року видатного російського селекціонера було обрано членом Паризької академії сільського господарства, промисловості та торгівлі.

3-тя  маленька картопелька

Картопляним королем називали Миколу Яковича Никитинського, власника маєтку в селі Костино, що загубилося в луках між Рибним і єсенінським Константиновим. Нам майже нічого невідомо про цю дивну  людину. Залишилось два учнівських зошити в клітинку зі спогадами його доньки Наталі Миколаївни: «У батька були дослідні ділянки картоплі він схрещував сорти й одержував таким чином, нові, а також виписував з інших країн: Америки, Японії, Німеччини, Англії. Він і мене вчив любити землю. Батько по-справжньому любив і знав справу».

Вікторина

  1. Де батьківщина картоплі?(Америка)
  2. Хто завіз картоплю до Європи?  (Колумб)
  3. Хто завіз картоплю до Росії?    (Петро І)
  4. У чому полягав картопляний бунт? (Селяни відмовлялися вирощувати картоплю)
  5. Для чого вирощували картоплю за Петровських часів? (Для прикрашання одягу квітами)
  6. Чому селяни відмовлялися вирощувати картоплю? (Ягодами люди труїлися, а тварини не їли бадилля, народ не знав, що потрібно вживати в їжу бульби)
  7. Як домоглися швидкого поширення картоплі? (Поставили на поля охорону, а на ніч забирали; народ у ночі крав картоплю й розсаджував її)
  8. Скільки способів розведення картоплі існує? (Три : бульбами, насінням, вічками)
  9. Як називають комаху шкідника . що поїдає стебла картоплі? (Колорадський жук)
  10. Чи їстівні ягоди картоплі?  (Ні , отруйні)
  11. Які речовини добувають із картоплі? (Крохмаль, глюкозу, патоку, спирт, клей)
  12. Як іще в народі називають картоплю?  (Другий хліб)
  13. Як називали картоплю наші предки? (Чортове яблуко)
  14. Бульби картоплі -  це корінь ?  (Ні, це видозміна стебла, потовщення на підземних частинах стебел)

Біологи   У нормальному добовому раціоні людини залежно від занять і витрат енергії калорійність їжі  має становити близько 3000ккал (12552кДж). Для  одержання 100ккал (418,4кДж)організм має одержати з їжею107 – 120г картоплі або 300г моркви, 500г капусти, 650г томатів, 1000г огірків. Один кілограм картоплі може дати 940ккал (3933кДж). Споживання 300г картоплі забезпечує одержання  організмом більше 10%енергії, майже повну норму вітаміну С, близько 50%Калію, 10% фосфору, 15%заліза, 3% кальцію.

     Картопля є основним джерелом калію. Однак, щоб зберегти цінні речовини, які містяться в ній, потрібно навчитися правильно її готувати. Варити картоплю рекомендують у невеликій кількості води:під час варіння до води переходить більша частина вітамінів.

      Також перед приготуванням не слід тримати картоплю у воді протягом тривалого часу.

       Після тривалого зберігання на світлі бульби зеленіють і стають токсичними, непридатними для вживання.

 

 

 

Хіміки  . З картоплі можна одержати крохмаль. Це несмачний, аморфний порошок білого кольору, нерозчинний у воді. Під мікроскопом видно, що це зернистий порошок. Уразі стискання його у руці він видає характерний «скрип»,спричинений тертям частинок.

      У гарячій воді набухає, утворюючи колоїдний розчин – клейстер.

   Крохмаль – основне джерело енергії в рослинних клітинах. Він утворюється у процесі фотосинтезу й накопичується у бульбах, коренях,  насінні :            

 

                                                світло, хлорофіл

 6СО2 +6Н2 О--------------------------------  > С6 Н12О6  +6 О2

 

С6 Н12О6  ---------------> (     С6 Н10О5 )п  + п Н2О

глюкоза                                крохмаль 

Крохмаль полісахарид. Він складається з великої кількості структурних ланок,  послідовно з’єднаних між собою. Він складається із залишків глюкози, послідовно  з’єднаних між собою.

  Деякі молекули крохмалю мають ниткоподібну форму і закручуються у спіраль. У середині цих спіралей є порожнини, в яких можуть розміщуватись інші речовини. Тому коли до крохмалю додати краплю спиртового розчину йоду ми спостерігаємо забарвлення крохмалю у інтенсивний синій колір (якісна реакція на крохмаль).

Лабораторний дослід

Учитель (підготований учень).    Давайте проведемо маленький експеримент. Нам будуть потрібні: розведена водою настоянка йоду й очищена бульба картоплі , (крохмальний клейстер).

Візьмемо скляночку нальємо до неї води  та додамо 5-7 крапель розчину йоду. Тепер одержаним розчином крапнемо не продукт. Якщо в ньому є крохмаль, розчин настоянки йоду набуде синьо-фіолетового забарвлення.

Лікар .  Свіжий сік картоплі та картопляний крохмаль застосовують як обволікаючий і протизапальний засіб у разі кишково-шлункових захворювань : виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, а також у разі гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку. У випадку печії корисно з’їсти дрібно нарізану сиру картоплину.

        Отриманий із картоплі крохмаль є основою для виготовлення присипок, також його використовують як наповнювач для порошків та таблеток.

Народні цілителі.  У народній медицині натерту на терці картоплю використовують у разі екземи й інших уражень шкіри. Гарячі варені розтерті бульби картоплі вживають у разі захворювання верхніх дихальних шляхів та легенів. У цьому випадку швидкий позитивний ефект дає вдихання парів від гарячої, тільки-но звареної картоплі.

 

 

 

 

Музична пауза

Виконується пісня з кінофільму «Завтрак на траве» (музика В.Шаїнського, слова М.Львівського)

 

Сколько раз на привале

Мы картошку пекли.

Пировать – пировали,

Разговоры вели.

 

Припев

Ах, картошка, картошка,

В кожуре уголек,

Золотистые искры-

 Голубой дымок.

 

Очень тонкое дело

Даже для знатока -

Подрумянить умело

У картошки бока.

 

Припев

 

Из ладошки владошку

Ты ее покидай!

А посолишь немножко –

Остывать не давай!

 

Припев

 

 

Ключевою водою

Мы картошку запьем

И, конечно, с тобою

У костра запоем.

 

Асоціативні плакати

Заздалегідь підготувати малюнки, картинки, аркуші ватману й запропонувати групам учнів зробити асоціативні плакати за темами й потім захистити їх:

  • « Страви з картоплі»;
  • « Картопля -  другий хліб українців»;
  • « Застосування картоплі».

 

 

Підбиття підсумків

 

 

 

 

Сторінками Інтернету

  • Картоплю використовують у домашній косметиці. З неї роблять поживні маски для шкіри обличчя й рук.
  • У Бельгії існує музей картоплі. Серед його експонатів тисячі предметів, що розповідають про історію картоплі – від поштових марок з її зображенням до знаменитих картин на ту саму тему (Їдці картоплі» Ван Гога).
  • Одним із поширеніших  сортів із синюватою шкіркою,вирощуваних на городах, - «синьоочка». Однак мало хто знає, що її наукова назва «Ганнібал», на честь прадіда Олександра  Пущкіна  Абрама Ганнібала, який першим провів досліди із селекції та зберігання картоплі в Росії.
  • У місті Мінську у 2000-х роках було відкрито пам’ятник картоплі та у Маріїнському (Кемеровська область) 2008 року .
  •  У календарі інків наведено один із двох способів визначення денного часу:  одиницею вимірювання часу був час, витрачений на варіння картоплі (приблизно дорівнював одній годині). У Перу говорили: минуло стільки часу скільки пішло би на приготування страви з картоплі.
  • 1995 року картопля стала першим овочем, вирощеним у космосі.

 

 

 

 

 

«Корисні поради» молодим господиням.

  • Картопля зварена в шкірці, зберігає 75% вітамінів, очищена і варена бульбами – 60 – 70%, а нарізана – лише 35 -50%.
  • Очищену картоплю зберігати не можна. У крайньому випадку її можна залишити на годину-дві у воді й, до того ж, цілими бульбами.
  • Очистивши картоплю, поставте її на  5 – 10 хв під струмінь холодної води: вона швидше звариться, буде більш розсипчастою.
  • Якщо вам необхідно заздалегідь очистити картоплю – зберігайте її до приготування не у воді, а у зав’язаному поліетиленовому пакеті.
  • Солити картоплю під час варіння найкраще за 5 – 10 хв до її повної готовності .
  • Молоду картоплю можна чистити в такий спосіб: покласти в мішечок, усипати туди сіль і покатати по столі.
  • Картоплю потрібно варити на помірному вогні, щоб вона не розвалювалася й не лопалася.
  • Картоплю потрібно чистити тонким шаром, тому що під шкіркою містяться солі та білки.

 

 

 

 

 

 

 

Вікторина

1  Де батьківщина картоплі?(Америка)

     2. Хто завіз картоплю до Європи?  (Колумб)

  1. Хто завіз картоплю до Росії?    (Петро І)
  2. У чому полягав картопляний бунт? (Селяни відмовлялися вирощувати картоплю)
  3. Для чого вирощували картоплю за Петровських часів? (Для прикрашання одягу квітами)
  4. Чому селяни відмовлялися вирощувати картоплю? (Ягодами люди труїлися, а тварини не їли бадилля, народ не знав, що потрібно вживати в їжу бульби)
  5. Як домоглися швидкого поширення картоплі? (Поставили на поля охорону, а на ніч забирали; народ у ночі крав картоплю й розсаджував її)
  6. Скільки способів розведення картоплі існує? (Три : бульбами, насінням, вічками)
  7. Як називають комаху шкідника . що поїдає стебла картоплі? (Колорадський жук)
  8. Чи їстівні ягоди картоплі?  (Ні , отруйні)
  9. Які речовини добувають із картоплі? (Крохмаль, глюкозу, патоку, спирт, клей)
  10. Як іще в народі називають картоплю?  (Другий хліб)
  11. Як називали картоплю наші предки? (Чортове яблуко)
  12. Бульби картоплі -  це корінь ?  (Ні, це видозміна стебла, потовщення на підземних частинах стебел)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора