Виховний захід «Картопля та її таємниця. Крохмаль»
Безуська Наталія Володимирівна
6-7 клас
Картопля та її таємниця. Крохмаль.
(6 – 7 класи). Позакласний захід
Цілі заходу: пояснити особливості будови молекули крохмалю та його властивості, ознайомити з історією вирощування культури «картопля»,
Її застосуванням.
Завдання: розвивати почуття взаємодопомоги, співучасті, колективізму; продовжувати формування самостійної пізнавальної активності; прищеплювати повагу та інтерес до різних видів діяльності; виховувати різнобічно розвинену особистість, ознайомити учнів із властивостями, застосуванням та поширенням крохмалю у природі.
Обладнання : виставка зразків картоплі, записи пісень про картоплю, презентація, йодна настоянка, піпетки, хімічні склянки, порцелянові чашки.
Хід заходу
Учитель. Вона з'явилась на Землі 20 тисяч років тому. З того часу вона вбиває й рятує від смерті. Її називали «яблуком диявола» та «їжею Бога». Вона могла зупинити голод, але викликала відразу. Вона ховається під землею від очей допитливих. Її не згадують у священних книгах, вона не доводить до відчаю вчених. Але вона здатна керувати величезними масами людей і змінювати хід історії. Якщо вона оголосить нам війну, у нас не буде шансів вижити. Усе це про картоплю.
Мудрець Я великий чародій,
Друг дорослих і дітей.
Мені підвласне все навкруг…
Зробити ніч я можу днем,
Зазирнути у віки,
Полетіть за хмари…
Але впевнився з роками:
Чудеса – то поряд з нами!
До них ми звикаєм
Та зовсім не помічаєм.
(дістає з кишені картоплю)
Ось наприклад – «чудо –крихітка».
Що у мене у руці?
Усі Картопля!
Учень Під землею росте влітку,
А годує круглий рік.
Пані картопля це,
Їй низький уклін.
Декоративна квітка, ліки від усіх хвороб, отрута, яка винищує комах, засіб для виведення плям, універсальне добриво, нарешті, харчова сировина, з якої можна приготувати хліб, крохмаль, пудру, олію, вино, каву, дріжджі, шоколад … - чи не правда заманливо мати такий універсальний продукт?
Виявляється нічого простішого, адже йдеться про найзвичайнісіньку картоплю.
Філолог Перше ім'я картоплі було «папа» - так називали її індіанці на своїй батьківщині в Південній Америці.
Англійці називали її «потато».
Голландці й французи – земляне яблуко.
Італійці – тар туфель.
А німці переінакшили тар туфель на кар туфель, який пізніше почали називати картоплею.
Історик Як з'явилась на Русі картопля?
У дикому стані картопля росла в гірських районах Південної Америки. Її вирощували індіанці. Після відкриття Америки бульби картоплі з'явилася й у Європі, а називали їх тоді «земляні яблука». У Росію картопля потрапила за часів Петра І, який надіслав із Голландії мішок картоплі своєму наближеному графу Шереметьєву й наказав розіслати її бульби по всіх районах Росії та вирощувати їх. Спочатку її вирощували на клумбах як декоративну рослину, згодом спробували використовувати її плоди в їжу, але вони були гіркими й неїстівними. Тому селяни відмовлялися вирощувати картоплю й ставилися до неї з недовірою. Вони помітили, що картопля народжується з головою та очима на зразок людини, і вважали що той, хто їсть картоплю, той їсть душі людські. Наші предки називали картоплю «чортовим яблуком». У1842році після указу Миколи І про обов'язкове садіння картоплі почалися народні хвилювання. Однак усе таки незабаром проста за технікою обробки культура картоплі, що має високі смакові якості, завоювала симпатії селян та зайняла гідне місце в землеробстві. Популярністю користувалися навіть квітки картоплі, особливо після того, як французька королева заколола їх у зачіску й прикрасила ними сукню.
Конкурс « Збери прислів'я й поясни значення»
1-ша маленька картопелька.
Одним з перших російських селекціонерів-картоплярів другої половини минулого століття був петербурзький городник, селянин Ярославської губернії Юхим Андрійович Грачов. Він створив 25 сортів швидкостиглої кукурудзи, 8 сортів гороху, 3сорти цибулі й близько 100 сортів картоплі! Його сорти відрізняються великими бульбами, відмінним смаком і високою врожайністю. Були серед них оригінальні сорти з надзвичайно високим вмістом крохмалю – до 33%.
2-га маленька картопелька.
За видатні заслуги в галузі селекції сільськогосподарських рослин Ю.А.Грачова було відзначено нагородами на чотирьох міжнародних виставках.1877року видатного російського селекціонера було обрано членом Паризької академії сільського господарства, промисловості та торгівлі.
3-тя маленька картопелька
Картопляним королем називали Миколу Яковича Никитинського, власника маєтку в селі Костино, що загубилося в луках між Рибним і єсенінським Константиновим. Нам майже нічого невідомо про цю дивну людину. Залишилось два учнівських зошити в клітинку зі спогадами його доньки Наталі Миколаївни: «У батька були дослідні ділянки картоплі він схрещував сорти й одержував таким чином, нові, а також виписував з інших країн: Америки, Японії, Німеччини, Англії. Він і мене вчив любити землю. Батько по-справжньому любив і знав справу».
Вікторина
- Де батьківщина картоплі?(Америка)
- Хто завіз картоплю до Європи? (Колумб)
- Хто завіз картоплю до Росії? (Петро І)
- У чому полягав картопляний бунт? (Селяни відмовлялися вирощувати картоплю)
- Для чого вирощували картоплю за Петровських часів? (Для прикрашання одягу квітами)
- Чому селяни відмовлялися вирощувати картоплю? (Ягодами люди труїлися, а тварини не їли бадилля, народ не знав, що потрібно вживати в їжу бульби)
- Як домоглися швидкого поширення картоплі? (Поставили на поля охорону, а на ніч забирали; народ у ночі крав картоплю й розсаджував її)
- Скільки способів розведення картоплі існує? (Три : бульбами, насінням, вічками)
- Як називають комаху шкідника . що поїдає стебла картоплі? (Колорадський жук)
- Чи їстівні ягоди картоплі? (Ні , отруйні)
- Які речовини добувають із картоплі? (Крохмаль, глюкозу, патоку, спирт, клей)
- Як іще в народі називають картоплю? (Другий хліб)
- Як називали картоплю наші предки? (Чортове яблуко)
- Бульби картоплі - це корінь ? (Ні, це видозміна стебла, потовщення на підземних частинах стебел)
Біологи У нормальному добовому раціоні людини залежно від занять і витрат енергії калорійність їжі має становити близько 3000ккал (12552кДж). Для одержання 100ккал (418,4кДж)організм має одержати з їжею107 – 120г картоплі або 300г моркви, 500г капусти, 650г томатів, 1000г огірків. Один кілограм картоплі може дати 940ккал (3933кДж). Споживання 300г картоплі забезпечує одержання організмом більше 10%енергії, майже повну норму вітаміну С, близько 50%Калію, 10% фосфору, 15%заліза, 3% кальцію.
Картопля є основним джерелом калію. Однак, щоб зберегти цінні речовини, які містяться в ній, потрібно навчитися правильно її готувати. Варити картоплю рекомендують у невеликій кількості води:під час варіння до води переходить більша частина вітамінів.
Також перед приготуванням не слід тримати картоплю у воді протягом тривалого часу.
Після тривалого зберігання на світлі бульби зеленіють і стають токсичними, непридатними для вживання.
Хіміки . З картоплі можна одержати крохмаль. Це несмачний, аморфний порошок білого кольору, нерозчинний у воді. Під мікроскопом видно, що це зернистий порошок. Уразі стискання його у руці він видає характерний «скрип»,спричинений тертям частинок.
У гарячій воді набухає, утворюючи колоїдний розчин – клейстер.
Крохмаль – основне джерело енергії в рослинних клітинах. Він утворюється у процесі фотосинтезу й накопичується у бульбах, коренях, насінні :
світло, хлорофіл
6СО2 +6Н2 О-------------------------------- > С6 Н12О6 +6 О2
С6 Н12О6 ---------------> ( С6 Н10О5 )п + п Н2О
глюкоза крохмаль
Крохмаль полісахарид. Він складається з великої кількості структурних ланок, послідовно з’єднаних між собою. Він складається із залишків глюкози, послідовно з’єднаних між собою.
Деякі молекули крохмалю мають ниткоподібну форму і закручуються у спіраль. У середині цих спіралей є порожнини, в яких можуть розміщуватись інші речовини. Тому коли до крохмалю додати краплю спиртового розчину йоду ми спостерігаємо забарвлення крохмалю у інтенсивний синій колір (якісна реакція на крохмаль).
Лабораторний дослід
Учитель (підготований учень). Давайте проведемо маленький експеримент. Нам будуть потрібні: розведена водою настоянка йоду й очищена бульба картоплі , (крохмальний клейстер).
Візьмемо скляночку нальємо до неї води та додамо 5-7 крапель розчину йоду. Тепер одержаним розчином крапнемо не продукт. Якщо в ньому є крохмаль, розчин настоянки йоду набуде синьо-фіолетового забарвлення.
Лікар . Свіжий сік картоплі та картопляний крохмаль застосовують як обволікаючий і протизапальний засіб у разі кишково-шлункових захворювань : виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, а також у разі гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку. У випадку печії корисно з’їсти дрібно нарізану сиру картоплину.
Отриманий із картоплі крохмаль є основою для виготовлення присипок, також його використовують як наповнювач для порошків та таблеток.
Народні цілителі. У народній медицині натерту на терці картоплю використовують у разі екземи й інших уражень шкіри. Гарячі варені розтерті бульби картоплі вживають у разі захворювання верхніх дихальних шляхів та легенів. У цьому випадку швидкий позитивний ефект дає вдихання парів від гарячої, тільки-но звареної картоплі.
Музична пауза
Виконується пісня з кінофільму «Завтрак на траве» (музика В.Шаїнського, слова М.Львівського)
Сколько раз на привале
Мы картошку пекли.
Пировать – пировали,
Разговоры вели.
Припев
Ах, картошка, картошка,
В кожуре уголек,
Золотистые искры-
Голубой дымок.
Очень тонкое дело
Даже для знатока -
Подрумянить умело
У картошки бока.
Припев
Из ладошки владошку
Ты ее покидай!
А посолишь немножко –
Остывать не давай!
Припев
Ключевою водою
Мы картошку запьем
И, конечно, с тобою
У костра запоем.
Асоціативні плакати
Заздалегідь підготувати малюнки, картинки, аркуші ватману й запропонувати групам учнів зробити асоціативні плакати за темами й потім захистити їх:
- « Страви з картоплі»;
- « Картопля - другий хліб українців»;
- « Застосування картоплі».
Підбиття підсумків
Сторінками Інтернету
- Картоплю використовують у домашній косметиці. З неї роблять поживні маски для шкіри обличчя й рук.
- У Бельгії існує музей картоплі. Серед його експонатів тисячі предметів, що розповідають про історію картоплі – від поштових марок з її зображенням до знаменитих картин на ту саму тему (Їдці картоплі» Ван Гога).
- Одним із поширеніших сортів із синюватою шкіркою,вирощуваних на городах, - «синьоочка». Однак мало хто знає, що її наукова назва «Ганнібал», на честь прадіда Олександра Пущкіна Абрама Ганнібала, який першим провів досліди із селекції та зберігання картоплі в Росії.
- У місті Мінську у 2000-х роках було відкрито пам’ятник картоплі та у Маріїнському (Кемеровська область) 2008 року .
- У календарі інків наведено один із двох способів визначення денного часу: одиницею вимірювання часу був час, витрачений на варіння картоплі (приблизно дорівнював одній годині). У Перу говорили: минуло стільки часу скільки пішло би на приготування страви з картоплі.
- 1995 року картопля стала першим овочем, вирощеним у космосі.
«Корисні поради» молодим господиням.
- Картопля зварена в шкірці, зберігає 75% вітамінів, очищена і варена бульбами – 60 – 70%, а нарізана – лише 35 -50%.
- Очищену картоплю зберігати не можна. У крайньому випадку її можна залишити на годину-дві у воді й, до того ж, цілими бульбами.
- Очистивши картоплю, поставте її на 5 – 10 хв під струмінь холодної води: вона швидше звариться, буде більш розсипчастою.
- Якщо вам необхідно заздалегідь очистити картоплю – зберігайте її до приготування не у воді, а у зав’язаному поліетиленовому пакеті.
- Солити картоплю під час варіння найкраще за 5 – 10 хв до її повної готовності .
- Молоду картоплю можна чистити в такий спосіб: покласти в мішечок, усипати туди сіль і покатати по столі.
- Картоплю потрібно варити на помірному вогні, щоб вона не розвалювалася й не лопалася.
- Картоплю потрібно чистити тонким шаром, тому що під шкіркою містяться солі та білки.
Вікторина
1 Де батьківщина картоплі?(Америка)
2. Хто завіз картоплю до Європи? (Колумб)
- Хто завіз картоплю до Росії? (Петро І)
- У чому полягав картопляний бунт? (Селяни відмовлялися вирощувати картоплю)
- Для чого вирощували картоплю за Петровських часів? (Для прикрашання одягу квітами)
- Чому селяни відмовлялися вирощувати картоплю? (Ягодами люди труїлися, а тварини не їли бадилля, народ не знав, що потрібно вживати в їжу бульби)
- Як домоглися швидкого поширення картоплі? (Поставили на поля охорону, а на ніч забирали; народ у ночі крав картоплю й розсаджував її)
- Скільки способів розведення картоплі існує? (Три : бульбами, насінням, вічками)
- Як називають комаху шкідника . що поїдає стебла картоплі? (Колорадський жук)
- Чи їстівні ягоди картоплі? (Ні , отруйні)
- Які речовини добувають із картоплі? (Крохмаль, глюкозу, патоку, спирт, клей)
- Як іще в народі називають картоплю? (Другий хліб)
- Як називали картоплю наші предки? (Чортове яблуко)
- Бульби картоплі - це корінь ? (Ні, це видозміна стебла, потовщення на підземних частинах стебел)