A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Великописарівська спеціалізована школа
І-ІII ступенів
ім. Героя Радянського Союзу І.М. Середи

Харчування

      

Стан організації харчування у школі

 Організація харчування у закладі освіти здійснюється відповідно нормативно-правових документів.

У режимі школи велике значення надається організації раціонального, збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів.

У школі розроблені комплексно-цільові заходи організації і розвитку харчування учнів, якими передбачено:

  • зміцнення матеріально-технічної бази їдальні;
  • розширення сфер послуг для учнів і батьків;
  • удосконалення різноманітності раціону харчування;
  • виховання культури прийому їжі;
  • пропаганда здорового способу життя.

У школі організовано гаряче харчування для учнів 1 – 4-х класів та учнів пільгових категорій (діти – сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей, діти , батьки є учасниками АТО). Кожен прийом їжі, її енергетична цінність відповідають віку, стану здоров’я учнів, рівню енергетичних затрат та нормам харчування для загальноосвітніх шкіл.

Розумова напруга і велика фізична активність учнів під час перебування в школі супроводжуються енерговитратами. Для цього загально добова калорійність харчування і школі розподіляється таким чином: сніданок – 20%, а обід – 40% добової калорійності раціону.

Серед умов, які впливають на активну діяльність дітей, важливе місце займає правильна організація та додержання режиму харчування. У школі режим харчування учнів тісно пов’язаний із режимом дня. Учні харчуються після 2-го та 3-го уроків (відповідно до затвердженого графіку харчування). Цей час – найбільш оптимальний для прийняття їжі.

Харчування учнів організовано на основі циклічного перспективного меню, яке обов’язково погоджується держпродспожив службою. Перспективне меню складається з урахуванням сезонності (на осінній і зимово-весняний періоди року) та наявність сезонних продуктів, свіжих овочів, фруктів, ягід, сухофруктів, квашених овочів, соків.

Питання організації харчування знаходиться на контролі ради школи та адміністрації.

Відсоток учнів 1-4-х класів, охоплених безкоштовним гарячим харчуванням - 100%.

На всі продукти харчування, які постачаються до їдальні наявні  сертифікати якості, картотеки страв. Щоденне меню складається відповідно перспективного меню.Столовим посудом їдальня забезпечена 100%.

Технологічне обладнання в робочому стані. Обладнання, яке потрібно придбати: картоплечистка, мармід, плити кухонні, м´ясорубка.

З питань організації харчування у школі ведеться відповідна наказова діяльність, якою передбачено виконання вимог щодо безкоштовного харчування учнів 1-4 класів та пільгового харчування школярів на основі відповідних довідок, виданих районним управлінням праці і соціального захисту.

Піраміда здорового правильного харчування

Піраміда харчування або харчова піраміда - схематичне зображення принципів здорового харчування, розроблених дієтологами. Продукти, складові основу піраміди, не повинні вживатися в їжу якомога частіше, в той час, як знаходяться на вершині піраміди продукти слід уникати або вживати в обмежених кількостях.

Перша харчова піраміда була опублікована Міністерством сільського господарства США в 1992 році, потім вона була кілька разів перероблена з урахуванням нових знань дієтологів. У Росії поки не була розроблена власна харчова піраміда, однак фахівці НДІ живлення РАМН схвалюють американський проект MyPyramid з урахуванням національних особливостей

В основі піраміди - хліб, каші, рис і макаронні вироби. Ця приготовлена з зернових їжа утворює основу піраміди. Більшість страв на кожен день потрібно готувати з цих продуктів.

ЦІКАВО! Прийнято вважати, що крохмалевмісні продукти додають вагу. Проте небезпека не в них, а в звичайних для цих страв добавках які містять велику кількість жиру, - вершковому маслі на бутерброді, підливі до макаронів. Намагайтеся виключати зі свого раціону їжу, що містить багато вершкового масла і цукру, а значить, і великий надлишок вуглеводів - булочок, круасанів, батончиків з мюслі. Віддавайте перевагу хлібу з висівками - він багатий корисними рослинними волокнами.

Наступна щабель - фрукти і овочі, рослинна їжа. У них важливі не тільки вітаміни і мінерали, але і рослинні волокна - клітковина.

М'ясо і молочні продукти. На цьому рівні піраміди більшість продуктів тваринного походження - м'ясо, птицю, рибу, сухі боби, яйця і горіхи. М'ясо, птиця та риба багаті білками, вітамінами, залізом і цинком. Сухі боби, яйця і горіхи містять білки разом з іншими вітамінами і мінералами. Молочні продукти - молоко, йогурт і сир - забезпечують організм білками, кальцієм, будують кістки, та іншими поживними речовинами. Як правило, продукти тваринного походження жирніше, ніж рослинні продукти, однак виключати всі м'ясні та молочні продукти з раціону не варто. Можна включити в меню знежирені молочні продукти, пісне м'ясо, птицю без шкіри. Вони дають таку ж кількість вітамінів і мінералів, як і їх більш жирні двійники.

На вершині піраміди - жири, рослинні масла і солодощі, всілякі креми, вершкове масло, маргарин, цукор, напої, солодощі і десерти. Якщо бажаєте мати здоровий вагу, їжте помірно.

Деякі принципи здорового харчування, яким можна слідувати

  • Для того щоб почерпнути необхідні для вашого організму калорії, білки, вітаміни, мінерали і харчові волокна (клітковина),
  • прагніть до різноманітності в харчуванні, до здорового харчування.
  • Уравновешивайте з'їдену пишу фізичною активністю, що допоможе вам постійно зберігати потрібний вам вагу.
  • Вибирайте їжу з низьким вмістом жиру і холестерину.
  • Віддавайте вибір їжі з великим у кількості овочів, фруктів і круп (ви будете ситі та здорові).
  • Вживайте менше цукру, солі і алкоголя.По можливості їжте здебільшого риби та білого м'яса, але менше червоного м'яса. 

Піраміда харчування - ілюстративний асортимент продуктів на будь-який день. Це зовсім не означає, що вам нав'язують жорсткий список. Харчова піраміда дозволяє обрати з величезного розмаїття продуктів ті, що входять до подання здоровою і раціональної дієти, підходящою саме вам.

Секрети готування без жиру

Головні претензії дієтологи пред'являють до верхівки піраміди - це висока калорійність при дуже низькому вмісті інших поживних речовин. Це так звані "порожні" калорії. Невелика частина продуктів цієї групи є необхідними і незамінними для людини (рослинна олія). Більшість же можуть бути виключені з меню без жодних негативних наслідків для здоров'я. Жири, солодощі та алкоголь повинні знаходитися в межах дози 100-300 калорій в день.

  • Вибирайте пісні шматки м'яса і обрізайте видимий жир перед готуванням. Знімайте шкіру з птиці до або після готовки.Жарьте м'ясо філе на
  • сковороді з гратами, щоб жир стікав у сковорідку.
  • Охолоджуйте супи і рагу протягом ночі, щоб було простіше зняти і викинути затверділий жир.
  • При готуванні намагайтеся вживати менше жиру.
  • Для смаження використовуйте сковороди з антипригарним покриттям, або тушкуйте продукт в невеликій кількості бульйону або води. Не наливайте
  • рослинне масло в сковороду, його легко перелити. Використовуйте пензлик, щоб покрити сковороду тонким шаром масла.
  • Намагайтеся вживати зняте молоко, нежирну сметану, сир і йогурт. У них стільки ж кальцію і білка, як і в жирних продуктах, але
  • менше жиру.
  • Використовуйте свіжу зелень і гострі приправи, щоб надати смаку стравам, приготованих без жиру.

Чим замінити жирні продукти

  • Використовуйте нежирний йогурт в соусах замість сметани.
  • Замініть бекон на пісний окіст, і на кожні 30 г ви заощадите 115 калорій.
  • Замініть яловичий фарш на курячий або на індюшачу грудку. Якщо птах або курячий фарш зі шкірою, то жирність у них та ж, що і у
  • яловичого фаршу.
  • Замініть м'ясо в рагу на готові бобові, наприклад, боби і сочевицю.
  • Замініть вершки в супах-пюре або соусах на выпаренное зняте молоко.
  • Щоб зменшити кількість жиру і холестерину, використовуйте замість 1 цілого яйця 2 яєчних білка.
  • В кондитерських рецептах сметану можна замінити пахтою або йогуртом.

Прислів'я про їжу

  1. Без солі не смачно, без хліба несытно.
  2. Без вечері подушка крутиться в головах.
  3. Без хліба не працювати, без вина не танцювати.
  4. Велика сить череву шкодить.
  5. Вилкою, що удій, а ложкою, що неводом.
  6. Голод не тітка (не теща, не кума), пиріжка не підсуне.
  7. Гречана каша - матінка наша, а хлібець житній - батько наш рідний.
  8. Дадуть хлібці, дадуть і ділка.
  9. Каков у хлеба, таков і у справи.
  10. Цибуля сім хвороб лікує.
  11. Масло коров'яче їж на здоров'я.
  12. Вже сонечко на ялині (піднялося в дерево), а ми ще не їли.
  13. Хліб батюшка, водиця матінка.
  14. Хліб скрізь хороший, і у нас і за морем.


http://zakonst.rada.gov.ua/images/gerb.gif Постанова Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 Київ Завантажити


http://zakonst.rada.gov.ua/images/gerb.gif Постанова Кабінету Міністрів України від 26 червня 2007 року № 873 Київ Завантажити


http://zakonst.rada.gov.ua/images/gerb.gif Постанова Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року № 353 Київ
Завантажити


2019-2020 навчальний рік

 


Про організацію роботи та затвердження режиму роботи, графіка харчування їдальні по Великописарівській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів та філіях у 2019-2020 н.р. Завантажити


Про створення комісії громадського контролю за організацією харчування учнів Великописарівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів та філій Завантажити


Про затвердження складу бракеражної комісії Завантажити 


Про організацію харчування учнів Великописарівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів та філій у І семестрі 2019-2020 н.р. Завантажити

 


2018-2019 навчальний рік


 

Двотижневе меню Завантажити


Наказ про створення комісії громадського контролю за організацією харчування учнів Великописарівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів та філій Завантажити


Наказ про організацію роботи та затвердження режиму роботи, графіка харчування їдальні по Великописарівській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів та філіях у 2018-2019 н.р. Завантажити


Порядок здійснення харчування учням 1-4 класів, учням пільгових категорій Завантажити


Про організацію харчування вихованців та учнів закладів загальної середньої освіти Великописарівського району у I семестрі 2018/2019 н.р. Завантажити


Наказ №24-ОД від 31.08.2018 "Про затвердження складу бракеражної комісії Завантажити


Положення про комісію з бракеражу продуктів харчування та продовольчой сировини Завантажити


Наказ про організацію харчування учнів (вихованців) закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти Великописарівського району у ІІ семестрі 2017–2018 н.р. Завантажити

 

School.org.ua

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора