A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Великописарівська спеціалізована школа
І-ІII ступенів імені І.М. Середи

Харчування

      

Нормативна база

НАССР (харчування)

Меню та фото порцій


Стан організації харчування у школі

 Організація харчування у закладі освіти здійснюється відповідно нормативно-правових документів.

З 2019 року активно впроваджуємо вимоги законодавства щодо впровадження та застосування постiйнодiючих процедур заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) операторами ринку на харчоблоках.

 У режимі школи велике значення надається організації раціонального, збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів.

 У школі розроблені комплексно-цільові заходи організації і розвитку харчування учнів, якими передбачено:

  • зміцнення матеріально-технічної бази їдальні;
  • розширення сфер послуг для учнів і батьків;
  • удосконалення різноманітності раціону харчування;
  • виховання культури прийому їжі;
  • пропаганда здорового способу життя.

 У школі організовано гаряче харчування для учнів 1 – 4-х класів та учнів пільгових категорій (діти – сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей, діти , батьки є учасниками АТО, багатодітних сімей). Кожен прийом їжі, її енергетична цінність відповідають віку, стану здоров’я учнів, рівню енергетичних затрат та нормам харчування для загальноосвітніх шкіл.

 Розумова напруга і велика фізична активність учнів під час перебування в школі супроводжуються енерговитратами. Для цього загально добова калорійність харчування і школі розподіляється таким чином: сніданок – 20%, а обід – 40% добової калорійності раціону.

 Серед умов, які впливають на активну діяльність дітей, важливе місце займає правильна організація та додержання режиму харчування. У школі режим харчування учнів тісно пов’язаний із режимом дня. Учні харчуються після 2-го та 3-го уроків (відповідно до затвердженого графіку харчування). Цей час – найбільш оптимальний для прийняття їжі.

 Харчування учнів організовано на основі циклічного перспективного меню, яке обов’язково погоджується держпродспожив службою. Перспективне меню складається з урахуванням сезонності (на осінній і зимово-весняний періоди року) та наявність сезонних продуктів, свіжих овочів, фруктів, ягід, сухофруктів, квашених овочів, соків.

 Питання організації харчування знаходиться на контролі ради школи та адміністрації.

 Відсоток учнів 1-4-х класів, охоплених безкоштовним гарячим харчуванням - 100%.

 На всі продукти харчування, які постачаються до їдальні наявні  сертифікати якості, картотеки страв. Щоденне меню складається відповідно перспективного меню. Столовим посудом їдальня забезпечена.

 Технологічне обладнання в робочому стані. Обладнання, яке потрібно придбати: кухонна витяжка.

 З питань організації харчування у школі ведеться відповідна наказова діяльність, якою передбачено виконання вимог щодо безкоштовного харчування учнів 1-4 класів та пільгового харчування школярів на основі відповідних довідок, виданих районним управлінням праці і соціального захисту.

 За час роботи в школі не було жодного випадку захворювання кишковою інфекцією з вини їдальні. Перед входом в приміщення їдальні організовано спеціальне місце для миття рук, обладнане рукомийниками.

 У меню учнів систематично включаються страви з м’яса, риби, молока.

Для учнів 5-11 класів пільгових категорій вартість харчування (сніданок) становить 15 гривень та здійснюється за рахунок місцевого бюджету.

 Страви завжди подаються свіжими та гарячими.

 З ІІ семестру 2020-2021 навчального року харчування організовується з дотриманням вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти затвердженого наказом від 25.09.2020 року №2205. В стравах використовується зменшена кількість солі та цукру.

 Класними керівниками проводиться позакласна виховна робота з учнями по вихованню культури харчування і відповідальності за своє здоров’я.

 Облік обідів, якість приготування, організація споживання їжі ретельно контролюється адміністрацією школи та медперсоналом.

Дата: від до Скинути

Комісія з громадського контролю за якістю харчування відвідала освітній заклад

Комісія з громадського контролю за якістю харчування відвідала освітній заклад, з метою здійснення контролю за організацією повноцінного збалансованого харчування, роботою харчоблоку. Члени комісії висловили свої побажання, щодо удосконалення якості харчування.

15:23 19.05.2021

Працівники нашої школи долучилися до онлайн воркшопу на тему: "Споживання здорової їжі та якісне харчування в школах України"

Бюро ВООЗ в Україні за співпраці з Європейським Регіональним Бюро ВООЗ з запобігання та контролю за неінфекційними захворюваннями провів воркшоп з метою поділитись досвідом ефективних національних програм та кращих практик, які стосуються розбудови спроможності для програм шкільного харчування в Україні.

16:06 27.04.2021

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора