A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Ліцей імені І.М.Середи Великописарівської селищної ради Сумської області

Шляхи подолання стресу під час підготовки до конкурсу «Учитель року»

Дата: 09.11.2021 10:06
Кількість переглядів: 99

Конкурсні випробування сповненні різноманітними завданнями, емоціями, спілкуванням і вирішенням різних життєвих та професійних ситуацій. Не завжди можна передбачити, що саме викличе негативну реакцію. Людина не може вберегтися від стрес-факторів, але може навчитися справлятися зі стресовою ситуацію.

Психологічні рекомендації педагогам

1. Поговоріть із кимось.

Іноді найкращий спосіб знизити рівень стресу — поділитися своїми переживаннями. Підтримка, співчуття можуть допомогти зняти напругу та відновити почуття спокою.

2. Піклуйтеся про себе.

Якщо ви надто зосереджені на робочих моментах, легко знехтувати своїм фізичним здоров’ям. Але якраз тоді, коли ви підтримуєте своє здоров’я збалансованим харчуванням і фізичними вправами, ви стаєте сильнішими й більш стійкими до стресу.

3. Не жертвуйте сном.

Часто ми намагаємося зробити більше справ за рахунок часу на сон. Такий підхід насправді тільки шкодить вашій продуктивності, творчості, здатності вирішувати проблеми та фокусуватися на справі. Чим якісніше ви відпочиваєте, тим краще можете виконувати поставлені завдання та справлятися зі стресом.

4. Визначте пріоритети та організуйте робочий час.

Існують прості практичні кроки, які ви можете зробити, щоб відновити контроль над ситуацією і не дати стресу зіпсувати вам життя.

Створіть збалансований графік. Намагайтеся знайти баланс між робочими справами та сімейним життям, соціальною діяльністю, щоденними обов’язками та часом для себе.

Плануйте регулярні перерви. Переконайтеся, що протягом дня у вас є час для короткого відпочинку, щоб прогулятися, поспілкуватися з друзями або помедитувати.

Встановіть здорові особисті межі. Багато хто відчуває себе зобов’язаним бути доступним 24 години на добу, що стосується робочих моментів. Та навіть у такому випадку можна поставити межі та домовитись, з яких найгостріших питань вас можна і потрібно турбувати.

Розподіліть свої плани на невеликі кроки. Якщо великий проєкт здається вам заважким, зосередьтеся на одному керованому кроці за раз та не намагайтеся зробити все відразу.

5. Працюйте над своїм негативним мисленням.

Якщо ви зосередитесь на недоліках кожної ситуації, ви відчуєте, що ваша енергія та мотивація знижуються. Спробуйте позитивно думати, уникати людей, ситуацій, які викликають у вас негатив, і хваліть себе за досягнення, хай навіть невеликі.

6. Формуйте навички релаксації

На стресовий імпульс варто свідомо відповідати релаксацією, яка здатна перешкодити впливу стресового імпульсу, затримати його або хоча б послабити, запобігши психосоматичним порушенням в організмі. Якщо ви опинились у стресовій ситуації зненацька, скористайтеся наступними варіантами самодопомоги, щоб загальмувати розвиток гострого стресу та швидко опанувати себе.

Змініть обстановку, якщо це можливо. Перейдіть в інше місце, де нікого немає, або вийдіть на вулицю, де зможете залишитись наодинці зі своїми думками. Проаналізуйте подумки місце, куди ви перейшли, зосередьтеся на деталях, які вас оточують.

Займіться якоюсь справою. Будь-чим, що може відволікти вас від думок: приберіть робочий стіл, поскладайте речі. Секрет цього способу простий: будь-яка діяльність, особливо фізична праця, у стресовій ситуації виконує роль громовідводу — допомагає відволіктись від внутрішнього напруження.

Послухайте улюблену заспокійливу музику. Намагайтеся вслухатися, сконцентруватися на ній. Пам’ятайте, що концентрація на чомусь одному сприяє повній релаксації і викликає позитивні емоції.

Щоденна практика медитацій також здатна позитивно впливати на ваше самопочуття та опірність стресовим ситуаціям. Можете взяти на озброєння одну із практик і використовувати її в стресових обставинах для заспокоєння.

«Уважна пауза» — простий підхід із 2 кроків, коли ви під час стресу зупиняєтесь та глибоко дихаєте протягом 15 секунд, після чого ставите собі одне питання: «Як я можу використати одну з моїх сильних сторін саме зараз?»

Глибоке дихання. Сядьте зручно і закрийте очі. Уявіть себе у приємному місці — на березі річки, моря або будь-де, де вам спокійно. Повільно та глибоко вдихайте через ніс, на піку вдиху на мить затримайте подих, після чого видихніть якомога повільніше. Спробуйте уявити собі, що з кожним глибоким вдихом і тривалим видихом ви частково позбуваєтесь стресу і напруження.

 І пам’ятайте: стрес — нормальна реакція на події зовнішнього світу, це стимул, комплекс тілесних реакцій, що активізують наш організм на подолання. Проте як він вплине на нас – позитивним чином чи катастрофічним- обираємо тільки ми.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора